Σύνθεση της Αρχής

Πρόεδρος της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Μενουδάκου

Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σύντομο βιογραφικό

 

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 2. Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (2014). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ από το 2001-2012 (Πρόεδρος Ε΄ Τμήματος 2003-2012) και Πρόεδρος από το 2012-2013. Μέλος ή Προεδρεύων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (2011-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης από το 2004-2016. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής σπουδών (1994-1996) και Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1996-1999). Κατείχε θέση Προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (1998-2001).

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της νομικής επιθεώρησης «Νόμος και Φύση», Πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη χωροταξία και την πολεοδομία, Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Πρόεδρος Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και Πρόεδρος επιστημονικών σωματείων με αντικείμενο το περιβάλλον και τη χωροταξία. Υπήρξε Πρόεδρος του σωματείου «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» (1998-2007).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και είναι συγγραφέας μεγάλου αριθμού δημοσιεύσεων με αντικείμενο κυρίως τη δικαιοσύνη, το περιβάλλον και τη χωροταξία, καθώς και την προστασία προσωπικών δεδομένων.

 


Aναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Μπατζαλέξη

Γεώργιος Μπατζαλέξης

Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Γεώργιος Μπατζαλέξης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής (από τον Αύγουστο 2011), είναι Αρεοπαγίτης επί τιμή και πρώην καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δικαστών επί τριετία. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, δύο μ.τ. του Πανεπιστημίου Σορβόννης Παρισίων (Paris 1 και Paris 2), του Diplôme d’ Etudes Approfondies (D.E.A.) στo Δικονομικό Δίκαιο (Πολιτική Δικονομία και Ποινική Δικονομία) που απέκτησε το 1985 και του Diplôme Supérieur d’Université (D.S.U.) στο Δίκαιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που απέκτησε το 1983, και ενός μ.τ. του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης στο Ποινικό Δίκαιο. Είναι κάτοχος επίσης δύο πανεπιστημιακών πτυχίων ήτοι Νομικών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Οικονομικών Σπουδών της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε, κατά τη παραμονή του στη Γαλλία, σε συνεδριάσεις των Δικαστηρίων των Παρισίων όλων των βαθμών δικαιοδοσίας (Πρωτοδικείο-Εφετείο¬- Ανώτατο Ακυρωτικό). Στην Εθνική Σχολή Δικαστών Γαλλίας (Παρίσι) παρακολούθησε, επί 6μηνο, ως αλλοδαπός δικαστής, ειδικά σεμινάρια για δικαστές άλλων χωρών. Διετέλεσε Αρεοπαγίτης (2009-2010) στο ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Α.Π., μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (από 1/1-30/6/2010), Πρόεδρος Εφετών Αθηνών (2007-¬2009) στο Ποινικό Τμήμα, Πρόεδρος Εφετών Κερκύρας, Εφέτης και Ειδικός Εφέτης–Ανακριτής στα Εφετεία Λάρισας και Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Καβάλας, Πρωτοδίκης και Εισηγητής Πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και Ανακριτής στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Πριν από την είσοδό του στο Δικαστικό σώμα είχε διατελέσει επί 4ετία (1974-1978) μέλος του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 


Μέλη της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Βλαχόπουλου

Σπυρίδων Βλαχόπουλος

Καθηγητής Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Σπύρος Βλαχόπουλος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1995). Το 2003 εξελέγη λέκτορας, το 2007 επίκουρος, το 2012 αναπληρωτής καθηγητής και το 2016 καθηγητής πρώτης βαθμίδας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Eίναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 


Φωτογραφία κ. Λαμπρινουδάκη

Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης

Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς

Σύντομο βιογραφικό

 

O Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Salford (1985), Μάστερ (M.Sc.) σε συστήματα αυτομάτου ελέγχου από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College - 1986) και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary and Westfield College-1991). Την περίοδο 1998-2009 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Από τον Ιούνιο 2009 μέχρι και σήμερα υπηρετεί στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (από το 2017 ως Καθηγητής). Από το 2015 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων, ενώ στο διάστημα 2015 έως και 2020 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος. Από το 2016 είναι τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ στο διάστημα 2012 έως και 2015 διετέλεσε τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συμμόρφωση των πληροφοριακών συστημάτων με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι συγγραφέας περισσότερων των 120 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων στους τομείς ενδιαφέροντός του. Επίσης, συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή Προγράμματος (Program Committee) σε περισσότερα από 200 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ σε 15 από αυτά είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 35 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών, μελετητικών και αναπτυξιακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

 


Φωτογραφία κ. Ανθόπουλου

Χαράλαμπος Ανθόπουλος

Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος είναι Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Τακτικό Μέλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το συνταγματικό δικαίωμα στην ελευθερία της συνείδησης» (1992), «Το πρόβλημα της λειτουργικής δέσμευσης των θεμελιωδών δικαιωμάτων» (1993), «Εθελοντισμός, Αλληλεγγύη και Δημοκρατία» (2000), «Προστασία κατά του ρατσισμού και ελευθερία της πληροφόρησης» (2000), «Νέες διαστάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων» (2001), «Εκλογικά συστήματα και συνταγματικές δεσμεύσεις» (2016) και συνεπιμελητής του συλλογικού έργου «Σύνταγμα - Κατ’ άρθρο ερμηνεία» (2017). Έχει συγγράψει πάνω από εβδομήντα νομικές μελέτες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους κατά την περίοδο 1993-2020.

 


Φωτογραφία κ. Καλλονιάτη

Χρήστος Καλλονιάτης

Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Χρήστος Καλλονιάτης υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι Πρόεδρος του Τμήματος και διευθυντής του εργαστηρίου PrivaSI «Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες». Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Essex και πτυχίου Μηχανικού Πληροφορικής από το ΑΤΕΙ Αθήνας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση και μοντελοποίηση απαιτήσεων ιδιωτικότητας και ασφάλειας σε παραδοσιακά πληροφοριακά συστήματα καθώς και σε περιβάλλοντα νεφοϋπολογιστικής, τις τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας σε πολιτισμικά πληροφοριακά συστήματα. Είναι συγγραφέας σε πάνω από 80 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κριτές και επισκέπτης καθηγητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πριν ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του καρίερα, ο Δρ. Χρήστος Καλλονιάτης υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στη δημόσια διοίκηση, όπως στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ υπήρξε και αναπληρωματικό μέλος της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Είναι συνεργάτης του Εργαστηρίου Ασφαλών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

 


Φωτογραφία κα. Ηλιάδου

Αικατερίνη Ηλιάδου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο βιογραφικό

 

Η Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Δημόσιο και ιδίως Διοικητικό Δίκαιο» και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992), κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου και το έτος 1998 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Regensburg (Doktor der Rechte). Έχει συγγράψει 4 μονογραφίες και μεγάλο αριθμό άρθρων σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους επί θεμάτων Δημοσίου Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου, Δικαίου της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

 


Φωτογραφία κ. Τσόλια

Γρηγόριος Τσόλιας

Δικηγόρος, ΜΔ Ποινικών Επιστημών, υπ. ΔΝ Ποινικού Δικαίου

Σύντομο βιογραφικό

 

Διορίστηκε στην Αρχή ως αναπληρωματικό μέλος τον Σεπτέμβριο 2016 και συμμετέχει στο Τμήμα και την Ολομέλεια της Αρχής. Είναι Δικηγόρος – ΜΔ Ποινικών Επιστημών, δικηγορεί ενεργά από το 1998 και εξειδικεύεται σε θέματα ποινικού δικαίου, προσωπικών δεδομένων και απορρήτου των επικοινωνιών. Εργάσθηκε κατά τα έτη 2005-2006 ως δικηγόρος στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Το 2010 έλαβε το βραβείο Τσιριμώκου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες, σχόλια και άρθρα σε νομικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και ΜΜΕ ενώ είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής των περιοδικών ΔΙΤΕ και Ποινική Δικαιοσύνη. Αποτελεί μέλος των Εxperts Groups GDPR και Data Retention της ΕE, μέλος του WG CDPC του Συμβουλίου της Ευρώπης “Artificial Intelligence & Criminal Law” και των Διαρκών Επιστημονικών Επιτροπών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο δικαστικό σύστημα και για τα Προσωπικά Δεδομένα. Έχει συμμετάσχει σε Ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές για θέματα προσωπικών δεδομένων, απορρήτου των επικοινωνιών και ειδικών ποινικών νόμων.

 


Αναπληρωματικά Μέλη της Αρχής

 

Φωτογραφία κ. Παπαθεοδώρου

Χρήστος Παπαθεοδώρου

Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Χρήστος Παπαθεοδώρου είναι Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων Βιβλιοθηκών και Αρχείων στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης - ερευνητής στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά". Έχει πτυχίο στην Πληροφορική από το Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ (1987) και διδακτορικό από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1992). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην ψηφιακή επιμέλεια και διατήρηση, στις ψηφιακές βιβλιοθήκες, στη διαχείριση ηλεκτρονικών αρχείων και στη διαλειτουργικότητα των μεταδεδομένων, στις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, στα ζητήματα της Ανοικτής Επιστήμης, στην εξόρυξη γνώσης και στην εξατομικευμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφόρησης. Έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος και μέλος της επιτροπής προγράμματος σε διάφορα συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Έχει διατελέσει αξιολογητής σε ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε διάφορα ερευνητικά έργα. Είναι συγγραφέας άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

 


Φωτογραφία κ. Βουγιούκα

Δημοσθένης Βουγιούκας

Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Δρ. Δημοσθένης Βουγιούκας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο εν λόγω τμήμα είναι Πρόεδρος κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2022, Διευθυντής του ΠΜΣ «Διαδίκτυο των Πραγμάτων: Ευφυή Περιβάλλοντα σε Δίκτυα Νέας Γενιάς» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών από το 2014. Αποφοίτησε από το τμήμα HMMH/Y του ΕΜΠ το 1996. Από το ίδιο τμήμα ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Μηχανικός το 2003 με εξειδίκευση στις Ασύρματες και Κινητές Τηλεπικοινωνίες. Το 2006 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Χρηματοοικονομικών Συστημάτων (ΜΒΑ) από το διατμηματικό πρόγραμμα του ΕΜΠ σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Από το 1996 έως το 2003 διετέλεσε ερευνητής και από το 2003 έως το 2005 έμπειρος ερευνητής στο Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΕΜΠ. Το 2005 εντάχθηκε στο δυναμικό της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στο Τμήμα Δορυφορικών Εφαρμογών έως το 2006. Την περίοδο 2014-2010 διετέλεσε διδάσκων στο Παν. Αιγαίου, Επίκουρος Καθηγητής (2011-2016) και Αναπληρωτής Καθηγητής (2016-2020). Κατά την περίοδο 2012-2019 διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ από το 2021 είναι αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στις ψηφιακές επικοινωνίες, τεχνικές μετάδοσης ραδιοδιαύλων και μηχανικής μάθησης σε συστήματα κινητών, ασύρματων, δορυφορικών και εναέριων επικοινωνιών, στις τεχνολογίες διαχείρισης ραδιοπόρων σε δίκτυα αισθητήρων ΙοΤ και δίκτυα νέας γενιάς, καθώς και σε Πολιτικές Ασφάλειας και Προστασίας της Ιδιωτικότητας δικτύων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, ενώ είναι συγγραφέας και επιμελητής τριών βιβλίων. Διαθέτει 20-ετή εμπειρία σε θέματα σχεδίασης και λειτουργίας ασύρματων, κινητών και δορυφορικών δικτύων επικοινωνιών, έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος χρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών και ερευνητικών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ο Δρ. Δ. Βουγιούκας είναι μέλος του ΤΕΕ, της ΕΜηΠΕΕ, του ΠΣΔΜΗ και διεθνών οργανισμών όπως η IEEE, ACM και IFIP.

 


Φωτογραφία κ. Λίβος

Νικόλαος Λίβος

Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύντομο βιογραφικό

 

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Freiburg/Γερμανία και στο εκεί Ινστιτούτο Max Planck. Τον Δεκέμβριο 1984 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του με τον βαθμό “summa cum laude”.

Διετέλεσε αρχικά τακτικός καθηγητής Ποινικής Δικονομίας στην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην συνέχεια διορίστηκε ως Λέκτορας στον τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα εξελέγη στην θέση του Επίκουρου Καθηγητή.

Εργάσθηκε ως Ειδικός Σύμβουλος σε περισσότερα Υπουργεία, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς οργανισμούς και στην Ε.Έ., ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος ή ως πρόεδρος σε περισσότερες από 25 Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές διαφόρων Υπουργείων και σε περισσότερες από 10 Ομάδες Εργασίας.

Ασκεί δικηγορία ως μέλος του Δ.Σ.Α.

Από το έτος 1989 ανήκει στην συντακτική επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού ‘Ποινικά Χρονικά’.

Έχει συγγράψει δύο επιστημονικές μονογραφίες, περισσότερες από 40 μελέτες, πολλά σχόλια σε αποφάσεις δικαστηρίων, ενώ έχει μεταφράσει από τα Γερμανικά και τα Αγγλικά πολλά επιστημονικά άρθρα, όπως επίσης σημαντικά φιλοσοφικά (Adorno), κοινωνιολογικά (H. Willke) και λογοτεχνικά έργα (Thomas Mann, Hermann Broch). Έχει συνεργασθεί ως μεταφραστής και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αφυπηρέτησε από το Πανεπιστήμιο το έτος 2021 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους διορίστηκε ως αναπληρωματικό μέλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 


Φωτογραφία κ. Κόντη

Γεώργιος Κόντης

Δικηγόρος, ΔΝ Πολιτικής Δικονομίας

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Γεώργιος Κόντης είναι Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από την ίδια Σχολή στο επιστημονικό πεδίο της Πολιτικής Δικονομίας. Μέρος της διδακτορικής του έρευνας πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Freiburg της Γερμανίας. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα σε σχέση με το Δικονομικό Δίκαιο. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων και της Επιστημονικής Ένωσης για το Διεθνές Δικονομικό Δίκαιο. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, ενώ παρουσιάζει σεμινάρια για δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές σχετικά με ζητήματα, τα οποία άπτονται του γνωστικού πεδίου του Αστικού Δικονομικού Δικαίου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως δικηγόρος εξειδικεύεται σε υποθέσεις τραπεζικού, αστικού, εμπορικού και διοικητικού δικαίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

 


Φωτογραφία κ. Φαλδαμή

Νικόλαος Φαλδαμής

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής και εκπρόσωπος για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επαγγελματιών Πληροφορικής, D.E.A.

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Νίκος Φαλδαμής είναι Πρόεδρος της HePIS, ‘Hellenic Professional Informatics Society’ (Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής) και εκπρόσωπος για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS - Council of European Professional Informatics Societies). Επίσης, είναι Σύμβουλος σε θέματα Health Management Λειτουργίας και Αναδιοργάνωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Υγείας.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, κατείχε θέσεις διοίκησης και ευθύνης στον Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου και Πολυϊατρείου στην Αθήνα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διοικητής του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», του Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου», του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και του Παθολογικού Νοσοκομείου «Σπηλιοπούλειο». Επιπροσθέτως, διετέλεσε Chief Information Officer (CIO) για την «Olympic Airways», Διευθυντής Οικονομικών και Μάρκετινγκ στο Cargo για την «Olympic Airways» και Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Έχει συμμετάσχει, είτε ως Πρόεδρος είτε ως μέλος, σε ομάδες εργασίας, τεχνικές και επιστημονικές επιτροπές σε ποικίλους φορείς.

Έχει βραβευτεί από την UNICEF για τις ενέργειες που έγιναν για το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», ώστε να αναδειχθεί ως «Νοσοκομείο Φιλικό για τα Βρέφη» (Baby Friendly Hospital). Aνέδειξε επίσης το κοινωνικό θέμα των ‘Εγκαταλελειμμένων Παιδιών’, μέσω ομιλιών σε Επιστημονικές Ημερίδες και Συνέδρια, συνεντεύξεων σε εφημερίδες, ειδικά περιοδικά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Διετέλεσε Εισηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκτακτος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Επιστημονικού Ιδρύματος Αθηνών σε θέματα Στρατηγικής και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης.

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Diplôme d’ Etudes Approfondies (D.E.A.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille ΙΙΙ στη Γαλλία.

 


Φωτογραφία κα. Ψάλλα

Μαρία Ψάλλα

Νομικός, MSc

Σύντομο βιογραφικό

 

Η Μαρία Ψάλλα είναι δικηγόρος. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο «Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου» από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην δικηγορία και είναι η νομική σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Έχει εργαστεί ως νομική σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Μεταφορών και Επικοινωνιών και ως σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή νόμων και κανονιστικών κειμένων.

Είναι νομική σύμβουλος των τριών Εθνικών Δικτυών Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και της Εμβληματικής δράσης για την αντιμετώπιση του ιού SaRS-CoV-2. Έχει εργαστεί στη συμμόρφωση εταιριών, ιδίως του κλάδου Υγείας, με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και είναι πιστοποιημένη DPO από τον Δ.Σ.Α..

Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Αξιολογήτρια Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας.

Είναι αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από το Νοέμβριο του 2021.